maanantai 14. joulukuuta 2009

talvi tuli..

..ja Noki on sitä mieltä, että maailman lämmityslaite on mennyt rikki ja vaatii välitöntä korjausta. Nokista suorastaan huutaa se, että se on ihan pöyristynyt lämpötilan muutoksesta. :D Noki onkin sellainen lämpimästä pitävä pikkukisu, joka nukkuu läähättämättä kainalossa tunnin tai kaksi. Kola puolestaan inhoaa kuumaa ja viihtyy viileässä.

Aamulenkin Noki tallusteli häntä mielenosoituksellisesti roikkuen ja kotia lähestyttäessä vauhti kiihtyi kiihtymistään. Sisälle päästyämme Noki ravisti onnellisena ja nosti häntänsä pystyyn.

Iltapäivälenkillä Noki nosteli koipiaan ja tulipahan selväksi sekin, että tassunpohjakarvat pitää tälle talvelle leikata ensimmäistä kertaa pois. Lumimöykyt tarttuivat Nokin käpäliin ja maailma murjoi oikein urakalla pikkuotusta. Paakut irrotettiin ja matka jatkui. Kola sukelteli lumessa ja näytti nauravan. Lopulta Kolallakin oli tassunpohjissa melkoiset jäämöykyt, joten se alkoi lupsutella jalkahikimehujäitä. Oli aika lähteä kotiin lämpimään.

9 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Ihanat kuvat. Onko nää nyt sillä uudella putkella? Mahtava valo - ilo kuvata ulkona!

pimpula kirjoitti...

Joo, uudella putkellapa tietenkin. ;) Vähän vaikeutui kuvaaminen, kun a) hankin uuden putken, jonka ominaisuudet ei vielä oo tuttuja ja b) lähdin käyttämään kameraa täysin ilman automaattiasetuksia. :D

Joululoman tavoite on oppia ISOt, herkkyydet, aukot ja muut hienot sanat ja niiden ilmeneminen valokuvauksessa. ;)

Sanna ja tytsit kirjoitti...

Mitäs täällä taas parjataan automaattiasetuksia XD Eikö mennyt jo foorumikirjoittelusta perille, että parhaimmillaan se helpottaa kuvausta huomattavasti, olettaen, että olosuhteet ovat helpot ;)

Valitettavasti minkään maailman asetukset ei saa aikaiseksi hyvää sommittelua ja rajausta, joten siihenkin on hyvä jossain välissä paneutua (sanoo hän, joka ei ole sitä tehnyt ;).

Sellaisen huomasin omasta hyvin valovoimaisesta putkesta, että aukon säätö ei meinaa riittää, eli kyllä se valotusaika vaan on se olennainen säädettävä. Meinaan, vaikka laittoi aukon niin pieneksi kun pystyi (eli isoin numero), ylivalottuivat kuvat silti. Eli valotusaikaa vaan lyhyemmäksi.

Mua oikeastaan välillä ärsyttää kaikki, mitä digiaikana pitäisi oppia säätämään... mun mielestä ISO, aukko ja valotusaika pitäisi riittää!

ISO-luku tekee sen, että mitä suurempi se on, sitä vähemmällä valolla voi kuvata, mutta samalla kuvan rakeisuus lisääntyy (eli jos suurentaa kuvaa, kuva näyttää epätarkalta). Vanhaan hyvään aikaan filmeissä 100ASA riitti hyvin kesäkeleille, 400ASA sitten muina vuodenaikoina, jos käytti vielä isompaa ASAa, rakeisuus alkoi mua häiritä. Nyt ei näytä vielä haittaavan, vaikka laittaisi 800ASA.

Aukosta en osaa sanoa, mutta valotusajoista käytin itse taannoin nyrkkisääntöä, että 1/60 pitempää aikaa en käsivaralla käyttänyt. Jos on tuki ja kohde on paikoillaan (joku esine), voi hyvin käyttää jopa 1/30 tai 1/15. 1/125 ei näytä riittävän liikkuvien koirien liikkeen pysäyttämiseen, hassua, koska riitti taannoin hyvin hevosille :) Eli mitä lyhyempi valotusaika, sen todennäköisempää on liikkeen pysäyttäminen.

Nyt tää lopettaa paasaamisen ja palaa kuvaamaan niillä automaattiasetuksilla XD Tarkoitus oli vaan selventää, ettei valokuvaus ole ehkä ihan niin vaikeaa, kun digiaikana helposti tuntuu. Sillä vaikka kaikkea voi säätää, kaiken säätäminen ei välttämättä ole tarpeellista ;)

Nunonen-Nenunen kirjoitti...

Ihania kuvia taas Emppu! Voikun ei tarttis olla päivisin muissa hommissa ja sais vaan kuvata koiraa pihalla...

Sanna ja tytsit kirjoitti...

Vielä laitan yhden linkin, jossa tosi hienoja kuvia ja hyviä perusohjeita digikuvaukseen. Jos siis et ole vielä tätä löytänyt, käy ihastelemassa kuvia osoitteessa:

http://www.easyboy.fi/36

Lainaus Easyn Jyrkiltä:

"Ennemmin tai myöhemmin vapaudut tekniikan miettimisestä, alat nähdäkkin kuvaa sommitellessasi minkalainen lopputulos tulee olemaan. Ja se juju on siinä."

Katsos niillä automaattiasetuksilla pääsee suoraan tähän vaiheeseen XD ;)

Johanna kirjoitti...

Ihana tuo otsikko kuva <3 Tosi kauniita kuvia tolla järkkärillä saa..

pimpula kirjoitti...

Sanna, herneet pois nenästä! Et ollut lainkaan mielessä, kun tekstiä kirjoitin, sillä ihan OIKEASTI ostin tuon värkin juuri siitä nimenomaisesta syystä, että oppisin käyttämään sitä ilman automaattiasetuksia. Ja tämä puhtaasta oppimisen halusta ja mielenkiinnosta! Usko nyt! ;D <3

Pääsen jossain vaiheessa toivottavasti siihen, että vapaudun tekniikan miettimisestä. Mutta sitä ennen haluan kuitenkin miettiä tekniikkaa, koska se kovasti paljon kiinnostaa. :) Siihen asti täydellisten (tai edes jotain siihen suuntaan) kuvien ottaminen saa odottaa, koska ajankohtaisempaa on nippeleiden ja nappeleiden käytön opettelu.

Ja siis juu, teoriassa tiedän aukon, herkkyyden ja valotusajan vaikutukset, mutta se palapeli joka niistä eri yhdistelminä muotoutuu, vaatii vielä kovasti pohtimista. :)

PUS! ;)

Sanna ja tytsit kirjoitti...

Gnaah, kun ne herneet on akuutisti ja syvällä nenässä XD

Ei vaan, ihan oli pilke silmäkulmassa kirjoitettu tuo kommenttini, huonosti oli muotoiltu, jos ei näkynyt ;)

Mie kato yritän löytää perusteluita sille, että en ole laiska ja tehoton ihminen kun en jaksa niin kauheasti säätöjä opetella... Hatunnosto sulle, kun jaksat ja se jopa kiinnostaa :)

Musta on kauhean kiva, että kirjoitat valokuvauksesta! Parhaimmillaan niitä vinkkejä voi sitten hyödyntää muutkin. Jos joskus jaksat, laitapa teksteihin vielä millä asetuksilla olet kuvat kuvannut, niin niistä saa vielä enemmän irti :)

Vaikeaa on tosiaan kokonaisuuden hallitseminen ja vielä erilaisissa tilanteissa. Sen tosiaan huomasin, että valovoimaisen objektiivin kanssa ei pienin aukko tee mitään talvikelillä (ei edes paistanut aurinko!) vaan valotusaikaa piti säätää niinkin lyhyeksi kuin 1/2500, mikä on minusta jo tosi lyhyt! Tosin mulla taisi olla käytössä 800ASA, eli olisi voinut sen vielä säätää esim. 100 tai 400ASA.

Jatkamme pohdintoja, odotan innolla lisää valokuvausvinkkejä :)

pimpula kirjoitti...

Joo, pilkettä ehdottomasti. :D