maanantai 3. elokuuta 2009

sienestyksen kotiläksyharjoituksia, osa 2

Takana on nyt siis kolme sienestyskurssikertaa. Tällä kertaa kotiläksyksi tuli harjoitella sienilöydön merkkaamista.

Pari päivää sitten ihan tosi lyhyesti harjoiteltiin merkkaamista sisällä. Pistin siis vain purkin maahan sitä sen kummemmin piilottelematta - yksin kun tuo piilottaminen ja piilon vaihtaminen on suorastaan pulmallista.. Kola meni heti purkin luo. Ohjasin Kolan kädellä ilman käskyä maahan. Homma toimi. Kola tottelee käsimerkkejä niin tehokkaasti, ettei käskyä tarvinnut.

Tätä toistettiin muutamat kerrat. Kola ei kuitenkaan itse tarjonnut purkin luona maahan menoa.

-----

Tänään muutaman päivän tauon jälkeen mentiin ulos, koska Kola näyttää sisätiloissa treenatessa lähinnä löysältä puhdittomalta otukselta. Helpotin treeniä sen verran, että kostutin sientä (ihan minimaalisen vähän). Nurmikolla en taaskaan pyrkinyt kovin suureelliseen piilotteluun, vaan yritin Kolan lähinnä yhdistämään hajun ja maahan menon. Se selvästi tunnistaa hajun, joten nyt lienee oleellisempaa saada se merkkaamaan kuin että se keskittyisi vain hajun löytämiseen..?

Ainakin toiminta alkoi tuottaa tuloksia. Siirsin purkkia ehkä metrin verran sinne tänne suoritusten välillä, kun syötin Kolalle nameja. Kola siis joutui siirtymään paikaltaan ja etsimään purkin hajulla/näöllä. Sen jälkeen nami tulee maan tasosta -> Kola menee maihin ja syö naminsa.

Sama uudestaan. Kola alkoi nopeuttaa maahan menoa, mutta vaati edelleen, että käsi on ohjaamassa maahan.

Testasin ilman käsiapua. Kola alkoi nuolla purkkia. >:|

Uudestaan käsiavun kanssa. Ei purkin nuolemista.

Uudestaan. Kola alkoi kyykistyä jo ennen kuin ehdin antaa käsiapua. JIPII.

Ja uudestaan..

Toistin harjoituksen ehkä 10 kertaa. Välillä Kola vaati käsiapua, välillä käsiapu tuli samaan aikaan kuin Kola meni omatoimisesti maahan. Lopetin suoritukseen, jossa Kola meni maahan lähes ilman käsiapua.

Jos jotain olen koiran kouluttamisesta oppinut (mutten sitä silti aina malta toteuttaa ;) on se, että "Lopeta onnistuneeseen suoritukseen!" Vaikka ei malttaisi, pitäisi silti muistaa lopettaa ennen kuin koira alkaa tehdä väsymyksestä tai jostain muusta syystä virheitä.. Ja tänään pystyin siihen! (Osasyynä tähän oli se, että namit loppuivat. :D)

Tämähän edistyy.

Täytyisi jossain vaiheessa uskaltautua ihan metsäänkin purkkien kanssa.

Ei kommentteja: